sobota, 19 stycznia 2013



PODSUMOWANIE ANKIETY


Zbadaliśmy, czy społeczność szkolna w Piekoszowie w należyty sposób przestrzega zasad zdrowego odżywiania się.
Większość ankietowanych osób deklaruje, że lubi owoce, ale konsumują najczęściej to samo: jabłka i banany. Uczniowie często odrzucają wiele cennych owoców, takich porzeczki, grejfruty czy pomarańcze z powodu smaku czy zapachu, ale w rzeczywistości nie mają możliwości przyzwyczajenia się do ich jedzenia. Wielu uczniów nie przynosi owoców do szkoły – w domu musi ich brakować albo nie ma zbyt dużego wyboru. W tej sprawie apelujemy do rodziców o zapewnienie dzieciom dostępu do większej ilości owoców, zachęcanie do ich spożywania i zabierania do szkoły. Nigdy bowiem nie można zjeść zbyt dużo owoców, ale jeśli zjada się ich zbyt mało - z pewnością pojawią się groźne konsekwencje: otyłość i spadek odporności. 
W tej sytuacji pozostaje nam gorąco namawiać do częstszego, mimo wszystko, sięgania po owoce – w ten sposób dostarczamy organizmowi witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.  Oto, co konkretnie możemy  zrobić:
- Szkoła: zaoferować więcej owoców w szkolnym  menu, udostępnić owoce na większą skalę w szkolnym sklepiku i automacie
- Rodzice: kupować więcej różnorodnych owoców, zachęcać dzieci do noszenia ich do szkoły na drugie śniadanie
- Nauczyciele, uczniowie i rodzice: rozpowszechniać zalety płynące z częstego spożywania owoców zarówno wśród młodzieży, jak i w całej społeczności lokalnej; uświadamiać i przybliżać konsekwencje spożywania niezdrowej żywności.
Co najważniejsze, nauczyciele naszej szkoły poprzez wyniki ankiety dowiedli, iż praktykują bardzo dobre zwyczaje żywieniowe, często sięgają po owoce i unikają fast food’u. Społeczność szkolna będzie im szczególnie wdzięczna, jeżeli zechcą stanowić przykład i czynnie zachęcać do spożywania owoców i innych zdrowych produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz