Relacja z czwartego
spotkania Grupy projektu Europejskie Muzeum Owoców w Rumunii.
Szkoła imienia Mihai Tican Rumano w Berevoesti
( Arges, Rumunia) była gospodarzem czwartego
spotkania partnerów wielostronnego projektu Comenius „European Fruit Museum”, w
którym w dniach 7 – 12 października 2013 roku wzięli udział przedstawiciele
Gimnazjum nr 1 w Piekoszowie. Uczennice: Paulina Stępień, Kinga Bal, Katarzyna
Buras, Katarzyna Jarosińska oraz Katarzyna Zapała uczestniczyły w spotkaniu z kolegami z partnerskich krajów (Grecjii
, Irlandii, Rumunii, Bułgarii) pod opieką szkolnego koordynatora projektu, nauczycielki
języka angielskiego, Iwony Zalewskiej – Lech oraz współpracującej ze szkolnym
Klubem Comeniusa nauczycielki informatyki – Beaty Snochowskiej.
Program spotkania obejmował wizytę w
szkole goszczącej, a także w sąsiedniej szkole podstawowej i przedszkolu,
zapoznanie się z rumuńskim systemem edukacji, a także, poprzez wizytę w Muzeum
Etnograficznym czy Mauzoleum Mateias -z najważniejszymi aspektami tamtejszej
kultury i historii.
Motywem przewodnim wizyty były owoce oraz
związane z nimi miejsca. Wszyscy uczniowie szkoły goszczącej, ubrani w galowe
lub tradycyjne stroje, wykonywali w dniu wizyty prace plastyczne, literackie i
techniczne, związane z owocami. Szczególne wrażenie zrobiły na gościach zajęcia
techniczne, podczas których zaprezentowano owoce rzeźbione lub wypalane w
drewnie. Wielu wzruszeń dostarczył występ szkolnego zespołu wokalnego, który
zachwycił wykonaniem tradycyjnych pieśni a’capella i przepięknymi ludowymi
strojami. Obserwatorami wydarzenia byli dziennikarze z lokalnej prasy i
telewizji.
Grupa partnerów odwiedziła Instytut Sadownictwa
w Maracineni, gdzie miała miejsce prezentacja w języku angielskim na temat
sadownictwa i owoców popularnych w Rumunii. Uczniowie mieli też niezwykłą
okazję, aby zapoznać się z technologią rozmnażania roślin in vitro. Goście
obejrzeli również winnice zlokalizowane w Skansenie Etnograficznym w
Golesti. Niemniej ciekawych wrażeń
dostarczyła wizyta w znanej w Rumunii i nie tylko, przetwórni owoców w
Topoloveni. Można było z bliska obejrzeć linię produkcyjną i metodę wytwarzania
w stu procentach naturalnych powideł śliwkowych.
Ważnym wydarzeniem był konkurs
kulinarny, w którym drużyny z różnych krajów wykonywały dania owocowe.
Pomysłowość, smak i estetyka przyrządzonych potraw była zaskakująca. Zespół
polskich uczennic, który wykonał sałatkę w arbuzie, dostał nagrodę za
kreatywność .
Rumuńscy partnerzy nie omieszkali
pochwalić się położonym w nieodległej Transylwanii zamkiem, związanym z legendą
o Drakuli. Wspólna wycieczka umożliwiła integrację uczniów ze wszystkich partnerskich
szkół. Pogłębiono już zawarte oraz nawiązano nowe przyjaźnie, a znajomość języka
angielskiego naprawdę się przydała.
Serdeczność, gościnność , przemiła
atmosfera spotkania, bogaty program oraz zapierające dech w piersiach widoki
Karpat jesienią, z pewnością pozostawią niezatarte wspomnienia, a zawarte
przyjaźnie będą trwały przez lata.
Dziękujemy naszym gospodarzom i
przyjaciołom!
Opracowała: Iwona
Zalewska - Lech
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz