PODSUMOWANIE ANKIETY
Zbadaliśmy, czy społeczność szkolna w Piekoszowie w należyty sposób przestrzega zasad
zdrowego odżywiania się.
Większość ankietowanych osób deklaruje, że lubi owoce, ale konsumują najczęściej to samo: jabłka i banany. Uczniowie często odrzucają wiele cennych owoców, takich porzeczki, grejfruty czy pomarańcze z powodu smaku czy zapachu, ale w rzeczywistości nie mają możliwości przyzwyczajenia się do ich jedzenia. Wielu uczniów nie przynosi owoców do szkoły – w domu musi ich brakować albo nie ma zbyt dużego wyboru. W tej sprawie apelujemy do rodziców o zapewnienie dzieciom dostępu do większej ilości owoców, zachęcanie do ich spożywania i zabierania do szkoły. Nigdy bowiem nie można zjeść zbyt dużo owoców, ale jeśli zjada się ich zbyt mało - z pewnością pojawią się groźne konsekwencje: otyłość i spadek odporności.
Większość ankietowanych osób deklaruje, że lubi owoce, ale konsumują najczęściej to samo: jabłka i banany. Uczniowie często odrzucają wiele cennych owoców, takich porzeczki, grejfruty czy pomarańcze z powodu smaku czy zapachu, ale w rzeczywistości nie mają możliwości przyzwyczajenia się do ich jedzenia. Wielu uczniów nie przynosi owoców do szkoły – w domu musi ich brakować albo nie ma zbyt dużego wyboru. W tej sprawie apelujemy do rodziców o zapewnienie dzieciom dostępu do większej ilości owoców, zachęcanie do ich spożywania i zabierania do szkoły. Nigdy bowiem nie można zjeść zbyt dużo owoców, ale jeśli zjada się ich zbyt mało - z pewnością pojawią się groźne konsekwencje: otyłość i spadek odporności.
W tej sytuacji pozostaje
nam gorąco namawiać do częstszego, mimo wszystko, sięgania po owoce – w ten sposób dostarczamy
organizmowi witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Oto, co konkretnie możemy zrobić:
- Szkoła: zaoferować
więcej owoców w szkolnym menu, udostępnić
owoce na większą skalę w szkolnym sklepiku i automacie
- Rodzice: kupować
więcej różnorodnych owoców, zachęcać dzieci do noszenia ich do szkoły na
drugie śniadanie
- Nauczyciele,
uczniowie i rodzice: rozpowszechniać zalety płynące z częstego spożywania
owoców zarówno wśród młodzieży, jak i w całej społeczności lokalnej; uświadamiać i przybliżać
konsekwencje spożywania niezdrowej żywności.
Co najważniejsze, nauczyciele
naszej szkoły poprzez wyniki ankiety dowiedli, iż praktykują bardzo dobre
zwyczaje żywieniowe, często sięgają po owoce i unikają fast food’u. Społeczność
szkolna będzie im szczególnie wdzięczna, jeżeli zechcą stanowić przykład i
czynnie zachęcać do spożywania owoców i innych zdrowych produktów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz